Binders maken

Een Workshop Binders maken (october 2011)
IMG 7895 Neem een karton, en knip het in stukken, een paar milimeter groter dan het materiaal wat je in de binder wil bijeenhouden. IMG 7896 Knip een evengroot stuk karton voor de achterkant. IMG 7897 Knip ook een strook die de rug van de binder gaat vormen. IMG 7898 Vervolgens doe je datzelfde nogmaals, De kaft en de rug van de binder bestaat uit twee lagen karton (alles gelijke maten). IMG 7906 De rugdelen mogen een paar milimeter ingekort worden. IMG 7905 De rugdelen mogen een paar milimeter ingekort worden.
IMG 7899 Knip met een Leerperforatietang (kleinste maat) gaten in EEN van de rug stroken. (Afhankelijk van hoeveel touwtjes je wil gebruiken, moet het rugdeel breder zijn, en kan je er meer gaten in perforeren).Maak evenveel gaten boven en onder. De gaten hoeven niet op een rij te liggen, Om meer draden te spannen kunnen meerdere rijen gaten geprikt worden. IMG 7900 Rijg de draadjes door de gaten op de aangegeven manier. Zorg ervoor dat de draden niet kruisen. Dus rijg de draden door de bijelkaarhorende gaten boven en over. IMG 7902 Breng de draden op circa gelijke spanning (plak bv de draden aan een kant alvast vast), maar wees voorzichtig met houtlijm. Zorg dat er speling is! Er moet nog een extra stuk karton en leer tussen Het huidig stuk karton en de draden komen. Het is moeilijk aan te geven hoeveel, want dat is afhankelijk van leer en de grote van je boek. Ervaring helpt hierbij :-). IMG 7903 Plak als de Draden uitgemeten zijn, ook de andere kant vast. IMG 7901 Vouw de draden weer terug naar onstpannen positie, en breng houtlijm aan op de achterkant van het rugdeel strook. IMG 7904 Plak nu het tweede rugdeel tegen het het andere rugdeel aan.
IMG 7907 Vouw de draden weer naar de positive kant, en check de spanning. Met een beetje geluk klopt het zo ongeveer. IMG 7908 Checking de spannign van de draden. IMG 7910 Leg de binder uit op een stuk leer. Teken op het leer wat nodig is. Let op dat er nog een extra stuk leer nodig is voor de binnenkant van de rug, en een strook leer nodig is voor de dichtbind stroken.Zoals duidelijk is, moet er ruimte gehouden worden tussen de rug en de kaft. Een paar milimeter aan iedere kant. Hoeveel is weer afhankelijk van de dikte van het leer. IMG 7911 uitleg zie vorige foto. IMG 7912 Ontspan de draden weer, en plak de binnenkant van de rug op de rug op de aangegeven manier. (of probeer het eerst een keer uit). IMG 7913 Vouw het uitstekende deel van het leer om de rug. (Niet de gaten afdekken, want dat klopt de spanning straks weer niet.
IMG 7914 plak het rugdeel op het leer. IMG 7915 en vouw de draden weer naar de goede kant. IMG 7916 breng houtlijm aan op een van de kaftdelen. IMG 7917 En plak het op het leer. IMG 7918 breng vervolgens houtlijm aan op een tweede kaftkarton. IMG 7919 Alleen heel dun leer zou kunnen geven dat je ziet hoe dat de lijm is aangebracht. Bij dikkere leer maakt het niet uit.
IMG 7920 IMG 7921 IMG 7922 Druk goed aan. IMG 7923 Maak met een scherp mes, schaartje een dunne snee in het leer, halverwege de hoogte van de binder, aan de buitenkant van de kaft. rijg hierdoor een van de dichtbind stroken. Doe hetzelfde aan de andere kaftkant. IMG 7924 Regelmatig moet alles even goed aangedrukt worden. IMG 7925 aandrukken.
IMG 7928 Breng nu weer houtlijm aan op de binnenkant van de kaften, en plak de dichtbindstrookjes mee. IMG 7930 houtlijm aangebracht. IMG 7931 en plak de tweede kaftdelen op de zijuist aangebrachte lijm. IMG 7932 en.. druk weer aan. IMG 7933 prik met een priem twee gaten in het leer, waar we de openhoud-draadjes doorheen halen, zoals aangegeven. Deze 'openhoud' draadjes moeten redelijk losjes zitten, en zitten ook verder naar de rugkant dan je in eerste instantie zou denken. IMG 7934 Leg de losse einde van de 'openhoud' draad in de vouw van de kaft, en lijm hem vast. Knip ook de binnenkant van de rug in zoals hier duidelijk te zien is, en leg de rug op zijn plaats, en lijm hem vast.
IMG 7935 Kaft de kaften van de binder op normale manier. Leer is een fijn kneedbaar product, dus kleine kniponregelmatigheden vallen weg te werken door het leer wat te kneden en masseren. Als de kaften gekaft zijn met het leer, kunnen we nu goed schatten hoe de we binnenkant van de rug moeten knippen, en vervolgens plakken we dat ook vast. IMG 7937 Nu nemen we een schutvel, en meten dat af en knippen het op maat. IMG 7938 en plakken het. Let Op. Schutvellen zijn dun papier, dus strijk de plaksel uit voordat je het vastplakt, want anders zal je de lijmlijnen blijven zien. IMG 7939 Plak het schutvel aan de binnenkant van de kaft. IMG 7940 Knip het overgebleven stuk leer (de kaft, de rugkant 'vleugels') netjes af. En klaar is de Binder. IMG 7941 Het resultaat van een dag binders maken.
IMG 7942 Hoe de binder gebruikt zou kunnen worden.